Numarul 13 si ziua de vineri 13 - Blestemul numarului 13 - numar cu ghinion

Numarul 13 si ziua de vineri 13 - Blestemul numarului 13 - numar cu ghinion.

Blestemul numarului 13 este o traditie tipic americana. În New York nu există strada nr.13, nici etajul 13, nici pe străzi case cu nr. 13. În toate prospectele scrie că Empire State Building are 102 etaje, dar de fapt, este vorba de 100; americanii socotesc parterul drept etajul 1, iar etajul 13 lipseşte din motive de superstiţie. Tocmai pentru ca aceasta teama a devenit atat de populara, psihologii au studiat-o si au si denumit-o: frica de numarul 13 se numeste triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 poarta o denumire si mai complicata: paraskevidekatriafobie.

Ar trebui să vedem de unde vine legătura lui 13 cu ghinionul. Pentru aceasta este necesar să facem o incursiune în timp. Egiptenii au fost primii care s-au preocupat de acest număr. În superstiţia lor numărul 13 aducea noroc. Ei considerau că sînt 12 trepte ale scării care duce la viaţă eternă.

În Spania, Grecia si America Latina, vineri 13 este considerata a fi o zi cu ghinion. În Italia, vinerea este zi ghinionista, dar numai daca pica pe data de 17. Germanii evita pe cât posibil numarul 13: în multe hoteluri camera cu nr.13 nu exista, în vreme ce, în cladirile înalte, al treisprezecelea etaj e sarit la numerotare. În aeronavele anumitor companii aeriene rândul al treisprezecelea nu exista.

Revenind în zilele noastre, acest număr nu ar trebui să ne producă angoase, ci dimpotrivă ar trebui să ne fie un număr care să ne aducă noroc. Explicatia stiintifica de numar cu ghimion este urmatoarea: avand atat de multe povesti construite in jurul zilei de vineri 13, oamenii tind sa dezvolte o anxietate crescuta la aceasta data, suprasolicitandu-si sistemul nervos vegetativ, cel care regleaza activitatea organelor interne.  (sursa: Deutsche Welle. )

Niciun comentariu: